Zelf boekhouden of uitbesteden?

17 mei 2016 - 2 minutes read
Zelf boekhouden of uitbesteden? 

Nieuwsbericht: gepubliceerd op 07-06-2016 door Kerff
Administratie, zou je het zelf kunnen of kun je het beter uitbesteden? Deze gedachte speelt bij veel (startende) ondernemers door het hoofd.Als (startende) ondernemer wil je je natuurlijk het liefst de de focus leggen op waar je goed in bent binnen je onderneming. Het ontwikkelen van je product of dienst, het verkopen hiervan, etc. Administratie wordt dan ook wel gezien als struikelblok en bij gesprek aan kennis is er altijd wel een reden te vinden om het uit te stellen of niet zorgvuldig bij te houden.Het belang van een goede administratie wordt hieronder besproken, ook worden er tips gegeven waar voornamelijk op gelet moet worden door (startende) ondernemers.Wat zijn de eisen aan een zakelijke administratie?
De basis is als volgt. We gaan ervan uit dat het bedrijf is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, een btw-nummer heeft en dat er een zakelijke bankrekening is geopend.

  • Toevoegen en bewaren: urenregistratie, facturen, bankafschriften, reiskosten, rittenadministratie en overige (kassa)bonnen.
  • De administratie heeft een bewaarplicht van zeven jaar (dit geldt voor: het grootboek, de debiteuren- en crediteurenadministratie, de voorraadadministratie, de in-en verkoopadministratie, bankafschriften, agenda’s en loonadministratie.
  • Voor onroerende zaken, hierbij kunt u denken aan huur van een bedrijfspand, geldt een bewaarplicht van 10 jaar.
Kijk voor meer informatie ook eens naar dezeĀ checklist.
Geen idee wat de bovenstaande zaken beteken of hoe u deze het beste kunt verwerken? Neem een boekhouder onder de arm. Deze kan u de juiste adviezen voorleggen om voor uw bedrijf de passende keuzes te maken.