Lastenvermindering voor ondernemers

1 mei 2016 - 1 minute read

Lasten vermindering voor ondernemers

Nieuwsbericht: gepubliceerd op 01-05-2016 door Kerff

Goed nieuws! Al een tijdje wordt er discussie gevoerd over lastenvermindering voor ondernemingen. Hieronder vindt u zes belangrijkste veranderingen in 2016 en 2017.

1. De zelfstandigenaftrek
De zelfstandigenaftrek waar het afgelopen jaar veel om te doen is geweest blijft. Eenmanszaken, maatschappen en vof’ s kunnen tevreden kunnen zijn.

2. Startup Delta
Om startende ondernemers te goed van start te laten gaan heeft Startup Delta een online financieringswijzer ontwikkeld, waarbij startende ondernemers geholpen kunnen worden voor de juiste financieringskeuze.

3. Vriend Piet-regeling
Met name door de Vriend Piet-regeling wordt het voor particulieren fiscaal aantrekkelijk om te investeren in nieuwe of bestaande ondernemingen. Dit wil zeggen dat investeringen via intermediaire fondsen ook onder deze regeling vallen.

4. Inkomens-voordeel voor lage inkomens
Met ingang van 2017 wordt het voor ondernemers aantrekkelijk om medewerkers met een laag inkomen aan te nemen. Dit wil zeggen; ondernemers krijgen voor deze groep medewerkers een tegemoetkoming. Deze tegemoetkoming bestaat uit een verlaging van de loonkosten.

5. De tweede en derde tariefschijf loon- en inkomstenbelasting wordt verlaagd
Het tarief van de tweede en derde schijf in de loon- en inkomstenbelasting gaan met 1,85% omlaag.

6. Verklaring Arbeidsrelatie (VAR)-verklaring is weg
De VAR-verklaring voor ZZP’ers is sinds 1 mei 2016 vervangen door een nieuw systeem van modelovereenkomsten. Dat houdt in dat waar enkel de ZZP’er aansprakelijk was voor schijnzelfstandigheid, zijn sinds 1 mei 2016 opdrachtgever en opdrachtnemer aansprakelijk.