NVB: ‘Europese regels dwingen tot snelheid in hypotheekproces’

7 juni 2016 - 2 minutes read

NVB: ‘Europese regels dwingen tot snelheid in hypotheekproces’

Als de nieuwe Europese hypotheekregels volgende maand daadwerkelijk worden ingevoerd in Nederland wordt snelheid in het hypotheekproces nog belangrijker. Dit stelt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) in reactie op berichten dat haar leden de huidige drukte bij hypotheken niet aan zouden kunnen. “Banken kunnen drukte bij hypotheken aan, mits klanten tijdig aanvragen en zich goed voorbereiden”, zo stelt de NVB.

De bankenvereniging onderstreept de sterkte ontwikkeling die de huizenmarkt op dit moment doormaakt waardoor het aantal hypotheekaanvragen in korte tijd sterk is gestegen. “Banken en klanten moeten de drukte samen in goede banen leiden. Voor de klant betekent tijdige oriëntatie op de financiering, tijdig een aanvraag doen en zorgen dat de benodigde informatie meteen bij de aanvraag aan de bank wordt verstrekt.”

Mortgage Credit Directive

Het direct verstrekken van de juiste gegevens bij de aanvraag, wordt volgende maand in het kader van een nieuwe Europese hypothekenrichtlijn zelfs verplicht. Banken moeten dan ook een bindende offerte uitbrengen die tenminste 14 dagen geldig is. Dit geldt als twee weken bedenktijd voor de consument.

Consumentenbescherming

De Mortgage Credit Directive zal na eerder uitstel in maart nu naar verwachting in juli worden geïmplementeerd in nationale regelgeving. Het doel van de richtlijn is het tot stand brengen van een goed functionerende Europese markt voor woninghypotheken met een hoog en gelijkwaardig niveau van consumentenbescherming. In Nederland is de consumentenbescherming volgens de NVB al goed geborgd en heeft de implementatie van de nieuwe regels beperkt consequenties voor consumenten.

Bron: Redactie Vastgoed